Geschiedenis

Het verhaal achter Timmerbedrijf Polman en ZN


1952

Oprichting

In 1952 begon Dhr. Polman met Machinaal timmerbedrijf loon zaag en schaverij J.W.A. Polman. Het pand aan de Tuinstraat te Arnhem is vanaf dan de uitvalsbasis voor Dhr. Polman.De intentie van Dhr. Polman Sr. was namelijk om aannemers werkzaamheden te gaan verrichten. Met name renovaties en kleine verbouwingen was het plan. Hij zou dus vooral buiten het bedrijf zijn werkzaamheden verrichten.

Vanaf het begin kon Dhr. Polman echter geen uitvoering aan deze opzet geven. De opdrachten voor timmerwerk stapelden zich zo snel op, dat het onmogelijk was om volgens de oorspronkelijke opzet te gaan werken. Door deze marktvraag ontwikkelde het bedrijf zich al snel tot een timmerbedrijf gespecialiseerd in het timmerwerk op bestelling.


1978

Bedrijfsopvolging

De jongste zoon van Dhr. Polman, Bert Polman, startte zijn timmermansloopbaan bij zijn vader in het bedrijf. Na het behalen van zijn LTS-diploma in 1970 haalde hij zijn aannemersdiploma met een avondstudie. In 1978 nam Bert Polman de zaak van zijn vader over. Met zijn diploma’s beschikt hij over de erkenning en de vereiste vergunningen om alle voorkomende timmerwerkzaamheden te mogen verrichten.


1982

Bestemmingsplan

Een verhuizing van het bedrijf hangt eigenlijk al vanaf het begin af aan boven de hoofden van de heren Polman. Al in de jaren ’50 was er sprake van dat de gemeente andere plannen met de “Spoorhoek” had. Aangezien het pand aan de Tuinstraat van de gemeente werd gehuurd bereidde Dhr. Polman zich bijtijds voor op een mogelijke bedrijfsverplaatsing. Het duurde echter tot het begin van de jaren ’80 totdat de gemeente plannen concreet werden. De bouw van flats en woningen rondom de Tuinstraat vorderde gestaag en een renovatie van de hoek “Van Muijlwijkstraat” en “Tuinstraat” leek nu niet meer te stoppen.

In 1982 staken de geruchten wel erg hevig de kop op en werden zij al snel bevestigd door enkele gemeenteambtenaren. Ondanks bezwaren van Dhr. Polman was het bestemmingsplan door de provincie goedgekeurd. Hierdoor was het zoeken naar vervangende bedrijfsruimte een erg urgente zaak geworden. Achteraf bleek echter dat de effectuering van de plannen nog eens 5 jaar op zich lieten wachten.


1987

Nieuwe bedrijfsruimte

De afspraak met de gemeente hield in dat het pand aan de Tuinstraat in september 1987 leeg opgeleverd zou moeten worden. Nu de concrete datum vast stond was het zoeken naar een nieuwe bedrijfsruimte begonnen. Uiteindelijk vond Bert Polman aan de Simon Stevinweg 29-31 een geschikt bedrijfspand met aangrenzende woonruimte. Na de aankoop van het pand werd de definitieve verhuisdatum vastgesteld op juli 1987. De brede klantenkring zou echter geen hinder ondervinden van deze verhuizing aangezien deze plaats zou vinden in de vakantieperiode.


1987

Verhuizing

Als op 10 augustus 1987 de deuren aan de Simon Stevinweg officieel worden geopend is de verhuizing achter de rug. Het totale machinepark en de houtvoorraad zijn dan van de Tuinstraat naar de Simon Stevinweg overgebracht. Met het in gebruik nemen van dit moderne pand is er ook een moderne afzuiginstallatie geïnstalleerd. Hiermee behoort de kans dat bezoekers hoestend en kuchend, tussen de stofwolken, op zoek moeten naar Bert Polman, definitief tot het verleden.

Met de verhuizing naar dit nieuwe onderkomen is het bedrijf minder afhankelijk en tevens biedt het nieuwe onderkomen voldoende ruimte voor alle voorkomende werkzaamheden. Daarnaast is er ook een geschikte kantoorruimte waar de administratie in eigen beheer uitgevoerd kan worden. Door structureel te investeren in het machinepark kan er zeer nauwkeurig en efficient gewerkt worden. Maatwerk wordt hierdoor leverbaar tegen aantrekkelijke prijzen.


2015

Versterking

Dit bedrijfsmodel blijkt ook anno 2015 nog erg succesvol te zijn. Klanten weten het timmerbedrijf dan al weer bijna 30 jaar te vinden aan de Simon Stevinweg. Als gevolg van het snel groeiende aantal opdrachten is het zelfs noodzakelijk geworden om versterking aan te trekken. Versterking die gevonden is in de persoon van Tom Polman. Inderdaad; de zoon van. Hiermee dient de derde generatie bij Timmerbedrijf Polman en Zn zich aan, (klein)zoon Tom is per 1 december 2015 in dienst getreden. Hiermee heeft Timmerbedrijf Polman een ideale mix van ervaring en kennis in huis. Iedereen, die wensen heeft op het gebied van hout, voor letterlijk alle soorten maatwerk in alle soorten hout is al vanaf 1952 aan het goede adres bij Timmerbedrijf Polman en Zn.


2019

Timmerbedrijf Polman en ZN VOF

Met gepaste trots kunnen wij zeggen dat 1 januari 2019 een nieuwe mijlpaal voor Timmerbedrijf Polman en ZN is. Vanaf deze datum zullen wij onze activiteiten voortzetten als Timmerbedrijf Polman en ZN VOF. Hiermee is ook officieel de derde generatie Polman aan het roer.